Tudatos cégvezetés - üzleti terv

Üzleti terv készítés egyszerűen. Segítünk a megfelelő üzleti terv elkészítésében.

Megfelelő eszközök, infrastruktúra - érdemes végiggondolni
Ezek nélkül a céged nem tud eredményesen működni

A vállalkozás későbbi üzleti eredményességét alapjában veszélyezteti ha ezt nem veszi komolyan már a tervezési fázisban is.

Aki nem gyakorlott vállalkozó az az üzleti ötlete körüli szárnyalásban, kínálkozó bevételi lehetőségek csábításában, többnyire hajlandó csak kevéssé fontosnak tekinteni az üzleti elképzelési kivitelezéséhez, folyamatos fenntartásához szükséges erőforrásokat, infrastruktúrát.

Ezért aztán  tervezésnél elfelejti a súlyának, szerepének megfelelően számba venni. Ez akár végzetes hiba lehet a vállalkozás számára. Nem véletlenül hangsúlyos része ez minden üzleti tervnek, üzleti tervezési folyamatnak is. ( Mi a Tudatos cégvezetés üzleti terv sablonjában ezeket az erőforrásokat a terv elején rendszerezzük. I. fejezet 4. kérés.)

eazkozok.jpg

Eltérő mértékben ugyan de minden vállalkozásnak szüksége van erőforrásokra, ahhoz, hogy gazdaságosan tudjon működni, elő tudja állítani termékeit, képes legyen szolgáltatni.

Ahány vállalkozás, annyiféle erőforrás – eszköz szükséges. Egy processzorokat gyártó cégnek pl. tőkére van szüksége leginkább, míg egy építész irodának leginkább humán erőforrásra van szüksége.

Az infrastruktúrát – a vállalkozás eszközeit a következő csoportba érdemes rendezni: - tárgyi,- pénzügyi, - szellemi,- emberi. 

  • Tárgyi: Ebbe a csoportba olyan fizikai eszközök tartoznak, mint például gépállomány, épületek, járművek, elárusító rendszerek, terjesztő hálózatok. 

  • Szellemi: A szellemi erőforrások, mint a márkanevek, a szellemi tulajdon, a szabadalmak a szerzői jogok, az ügyfél adatbázis igen fontos tényezők lehetnek.

  • Emberi: Vállalkozás, aligha van emberi erőforrás nélkül, de egyes üzleti modellekben különösen fontos az emberi szerepvállalás (még akkor is, ha manapság a látszat olykor nem is ezt mutatja). A kreatív és a tudásalapú iparágakban egyenesen döntő jelentősége van a megfelelő emberi erőforrásnak. Például a gyógyszerészeti cégek nagyban támaszkodnak az emberi tudásra, vagy gondoljunk csak a programozókra az IT vállalkozások területen. 

  • Pénzügyi: A vállalkozásnak anyagi forrásokra és vagy pénzügyi jellegű garanciákra van szüksége, legyen az készpénz, hitelkeret, hogy a legfontosabb pozíciókban a legjobb embereket alkalmazzák, vagy a szükséges minőségű gépeket meg tudják vásárolni. 

 

Kulcsfontosságú kérdés: hogyan jutok hozzájuk?

 

Érdemes tudatosítani magunkban, hogy ezekhez a tárgyi, emberi, szellemi erőforrásokhoz a vállalkozás eltérő módon is hozzájuthat. Akár birtokolhatja, akár lízingelheti, megvásárolhatja de a akár ki is szervezheti. A lízing és a vásárlás kérdését elsősorban a pénzügyi tervezés feladata megvizsgálni de a kiszervezést, külsős erőforrásokra való támaszkodást több szempontból is érdemes végiggondolni.

 

Mit lehet érdemes kiszervezni?

 

Nem feltétlen kell minden a vállalkozás működéséhez szükséges erőforrást a cégnek birtokolnia. Gondold, át milyen alaptevékenységeket tud a céged is ellátni és melyeket érdemes kiszervezni belső erőforrás vagy képesség hiányában.

Így már egy adott logika mentén tudsz gondolkozni a kiszervezendő erőforrásokról. Tehát első körben azt kell átgondolni, hogy milyen erőforrásokra van szükséged és milyen kapacitásokkal, eszközökkel és szakemberekkel kell rendelkezned a céged működése során.

A vállalkozás elindításakor, de akár egy már működő vállalkozás új ötletének megvalósításkor is célszerű lehet azokat a tevékenységeket kiszervezni, melyekre nem vagy felkészülve, vagy nincs meg hozzá megfelelő eszközöd és elegendő tapasztalatod. Fontos szempont, hogy a kiszervezett tevékenységek ne akadályozzák, hanem támogassák az alaptevékenységet. Igazából ez a lényeg. Csak olyan tevékenységeket érdemes kiszervezni, amire valóban nincsen belső kapacitás vagy gazdaságosabban működhet kiszervezéssel.

Persze, lehet ezt egy üzleti növekedési stratégia kérdésének is tekinteni. A vállalkozás kezdeti időszakában, a bevételek, üzleti forgalom mérete miatt valóban sok részfeladatot racionálisabb döntés lehet kiszervezni, mint házon belül megoldani.

Viszont később - a bevételek, az üzlet forgalom növekedésével - ugyanezek, már gazdaságosabban, gördülékenyebben megoldhatóak házon belül. Egy működő vállalkozásnak is ezért érdemes időről időre feltenni azt a kérdést, hogy kiszervezéssel vagy házon belül tartással biztosítom gazdaságosabban a szükséges erőforrásaimat?

Az erőforrások, infrastruktúra kérdéseire adott válaszunk legyen komplex mérlegelés eredménye, melynek során a pénzügyi, stratégiai és munkafolyamattal összefüggő szempontok együttes számbavétele, kiértékelése után hozunk végső döntést.

Sok sikert és kitartást az eredményes gondolkozáshoz!

Debreczeni László és Hajdu Máté - üzleti terv tanácsadók

KÉRDÉSED, VÉLEMÉNYED, SAJÁT TAPASZTALATOD VAN?

KÍVÁNCSIAK VAGYUNK RÁ! OSZD MEG VELÜNK!

Írj nekünk a uzletiterv@tudatoscegvezetes.hu címre vagy görgess le az oldal aljára és egyből írhatod is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatoscegvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr5814564972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tudatos cégvezetés - üzleti terv

Üzleti terv készítés egyszerűen. Segítünk a megfelelő üzleti terv elkészítésében. Üzleti terv sablon, tippek, trükkök tanácsok üzleti terv készítése és üzleti tervezés területén.

Címkék

banki hitel (1) befektető (1) befektetői prezentáció (1) befektetői üzleti terv (2) cápák között (1) célcsoport (6) célcsoport szegmentáció (4) COVID19 újratervezés (1) családi vállalkozás (1) családi vállalkozások (1) dale carnegie (1) értékesítés (3) értékesítési terv (3) Export (1) Export képesség (1) gazdasági válság (1) generációváltás (1) GINOP-5.1.10-17 (3) GINOP-5.1.9-17 (3) GINOP-5.2.7-17 (3) ginop-pályázat (2) ginop fiatalok vállalkozóvá válása (2) Ginop Plusz 1.2.1 – 21 (1) Hendrich Balázst (1) HEPA (1) infrastruktúra (1) innováció (2) innovációs fórum (1) kiszervezés (1) KKV (1) kockázat elemzés (1) konfliktus kezelés (1) Korona vírus újratervezés (3) külpiaci megjelenés (1) Külpiacralépés (1) Lean módszertan (1) Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (1) mérföldkövek (2) mérőszámok (1) MFB Generációváltási Tőkeprogram (1) MVP (2) online piackutatás (4) piaci trendek (3) piackutatás (8) piackutatási módszerek (6) PRRR ciklus (1) stafétabot átadás (1) startup (3) stratégia (1) stratégia alkotás (1) stratégia írás (1) stratégia készítés (1) SWOT (1) TAM SAM SOM (1) trendek (1) tudatos cégvezetés (10) újratervezés (2) utódlási terv (1) üzleti hatékonyság (1) üzleti modell (4) üzleti stratégia (10) üzleti terv (26) üzleti tervezés (19) üzleti terv befektető meggyőzéséhez (1) üzleti terv készítés (21) üzleti terv minta (9) Üzleti terv sablon (7) validálás (1) vállalkozás fejlesztés (1) vállalkozói banki hitel (1) vállalkozói mentorálás (5) veresenytárs (1) versenytárselemzés (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása