Tudatos cégvezetés - üzleti terv

Üzleti terv készítés egyszerűen. Segítünk a megfelelő üzleti terv elkészítésében.

Könnyed útmutató a megfelelő üzleti terv választáshoz
mottó: ha tudod mit keresel, hamarabb megtalálod

Gyakorlati segítség, segédlet ahhoz, hogy végül pont olyan üzleti tervet találj, amilyenre éppen szükséged van.

uzleti-terv-valaszto-600.jpg

Üzleti tervre van szükséged.

Amikor elkezdesz keresgélni akkor látod, hogy rengeteg különféle árú, felépítésű, kidolgozottságú üzleti terv létezik. Az üzleti terv választása során felmerülő kérdésekről és lehetséges válaszokról külön blogposztot írtunk - ha gondolod olvasd el azt ezen a ponton és utána folytasd újra itt az olvasást. Üzleti terv kell: de milyen

Tehát most itt arról fogunk írni a továbbiakban, hogy milyen típusú, üzleti tervek vannak és hogyan találhatod meg a saját helyzetednek megfelelőt. Ez itt akár szó szerint értendő, amikor utánanézel, keresel üzleti terv megoldásokat, szakértőkkel beszélgetsz, akkor sokat könnyíthet az életeden ha pontosan nevén tudod nevezni milyen üzleti tervre is van szükséged.

Az üzleti tervek három nagy csoportja

A könnyebb eligazodáshoz alapvetően három nagy csoportba rendeztük az üzleti terv típusokat

  1. Tőkebevonás, külső kötelezettség miatt van rá szükség
  2. Új cég létrehozása vagy az üzleti tevékenység bővítése miatt válik fontossá
  3. Tájékoztatási céllal vagy belső használatra kell


Nézzük közelebbről milyen üzleti terv típusok kerülhetnek az egyes csoportokba

 

1. Tőkebevonás, külső kötelezettség miatt van rá szükség


Befektetés, befektető keresés

Amikor befektetőt keresel, vagy kockázati tőke bevonását tervezed, esetleg üzleti angyal pénzére pályázol, hamar szóba kerül az üzleti terv kérése a másik fél részéről. Konkrét befektetési tárgyalásra pedig ne is menj el ütőképes üzleti terv nélkül.

Banki hitel, céges hitel

Ha egy vállalkozói hitel, céges hitel felvételére készülsz a bank részéről is felmerülhet az üzleti terv igénye. Ezek az üzleti tervek még egymástól is különböznek, pénzintézettől, hitel fajtától függően.

Pályázat

Egyre több pályázat kötelező eleme az üzleti terv. Itt is pályázattól függő, eltérő tartalmú, kidolgozottságú üzleti tervek kellenek. Van ahol pontosítják az elvárások, beadás formai és tartalmi igényeit, van ahol nem. Attól még a feladat mindkét esetben adott :)

2. Új cég létrehozása vagy az üzleti tevékenység bővítése


Induló cég számára

Átgondolt üzleti stratégia, üzleti terv nélkül vállalkozást indítani kockázatos. Ráadásul sokszor az üzleti terv meglebegtetése kötelező is ahhoz, hogy komolyan vegyenek. Itt a saját magadnak, csapatod számára készített üzleti terv és a külső okból készült üzleti tervek között lényeges tartalmi, hangsúlybeli különbségek vannak.

Startup cég számára

Az egy jogosan felvethető kérdés, hogy startup cég számára szükséges-e üzleti terv, és ha igen, akkor mikor és milyen kidolgozottságú. Valójában azonban mindegy is mit gondolsz erről, amikor tőkebevonásra készülsz, pályázatot adsz be ebben az esetben is kötelező kellék az üzleti terv.

Külföldi termék márka hazai forgalmazása, franchise szerződés

Akivel szerződni készülsz nagy valószínűséggel nem ismeri a hazai piacot és/vagy a te tevékenységedet, céged adottságait. Ezért az üzleti terv gyakori és érthető elvárás külföldi termék/márka hazai forgalmazói jog (disztribútor), licensz megszerzése vagy franchise szerződés megkötése előtt.

 

3. Tájékoztatási céllal vagy belső használatra kell


Tulajdonos, ügyvezetés számára (új tulajdonos, új ügyvezetés)

Akár külső lehetőségek, további fejlődés miatt, akár a változtatás kényszere miatt, de sokszor eljön az a pillanat amikor egy cégen belül új terméket, szolgáltatást kell bevezetni esetleg terjeszkedni (a belföldi és külföldi terjeszkedés szintén sokszor vízválasztó, mert eltérő kérdéseket vet fel - pl. a hazai piacot/versenytársakat jobban ismered). Ilyenkor a megalapozott döntés miatt gyakori elvárás egy belső használatra, tulajdonos, ügyvezetés elvárására, anyavállalat kérésére készülő üzleti terv.

Hasonlóan ehhez, házon belül szintén felmerülhet az üzleti terv készítés igénye, amikor új tulajdonosa van a cégnek vagy új ügyvezető érkezik.

Cégfelvásárlás/cégeladás

Más-más indíttatásból de akár az eladó részéről, akár cégvásárlásra készülő csapat részéről felmerülhet az üzleti terv készítés igénye. Itt a cég piaci értéke, potenciálja, piacának állapotára fókuszáló üzleti terv segítheti az eladási/vételi ár pontosabb, megalapozottabb meghatározását.

Iskolai cél, szakdolgozat

Tudjuk, van olyan helyzet, amikor egyszerűen kötelező benyújtani egy üzleti terv anyagot :)

Még talán ezzel sem teljes a kép de azért nyájas olvasóink sokszor illékony türelmével sem kívánunk visszaélni.

Mindazonáltal reméljük, segítettünk abban, hogy a megfelelő irányba indulj el a üzleti tervek szövevényes világában és megtaláld, pontosan tudj beszélni arról milyen üzleti tervre is van szükséged.

Az céges oldalunkon még többet olvashatsz az egyes típusok sajátosságairól és arról miben tudunk segíteni ha valahol elakadtál Katt ide: https://tudatoscegvezetes.hu/

Sok sikert!

Debreczeni László és Hajdu Máté - üzleti terv tanácsadók

KÉRDÉSED, VÉLEMÉNYED, SAJÁT TAPASZTALATOD VAN?

KÍVÁNCSIAK VAGYUNK RÁ! OSZD MEG VELÜNK!

Írj nekünk a uzletiterv@tudatoscegvezetes.hu címre vagy görgess le az oldal aljára és egyből írhatod is

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatoscegvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr9115092342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tudatos cégvezetés - üzleti terv

Üzleti terv készítés egyszerűen. Segítünk a megfelelő üzleti terv elkészítésében. Üzleti terv sablon, tippek, trükkök tanácsok üzleti terv készítése és üzleti tervezés területén.

Címkék

banki hitel (1) befektető (1) befektetői prezentáció (1) befektetői üzleti terv (2) cápák között (1) célcsoport (6) célcsoport szegmentáció (4) COVID19 újratervezés (1) családi vállalkozás (1) családi vállalkozások (1) dale carnegie (1) értékesítés (3) értékesítési terv (3) Export (1) Export képesség (1) gazdasági válság (1) generációváltás (1) GINOP-5.1.10-17 (3) GINOP-5.1.9-17 (3) GINOP-5.2.7-17 (3) ginop-pályázat (2) ginop fiatalok vállalkozóvá válása (2) Ginop Plusz 1.2.1 – 21 (1) Hendrich Balázst (1) HEPA (1) infrastruktúra (1) innováció (2) innovációs fórum (1) kiszervezés (1) KKV (1) kockázat elemzés (1) konfliktus kezelés (1) Korona vírus újratervezés (3) külpiaci megjelenés (1) Külpiacralépés (1) Lean módszertan (1) Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (1) mérföldkövek (2) mérőszámok (1) MFB Generációváltási Tőkeprogram (1) MVP (2) online piackutatás (4) piaci trendek (3) piackutatás (8) piackutatási módszerek (6) PRRR ciklus (1) stafétabot átadás (1) startup (3) stratégia (1) stratégia alkotás (1) stratégia írás (1) stratégia készítés (1) SWOT (1) TAM SAM SOM (1) trendek (1) tudatos cégvezetés (10) újratervezés (2) utódlási terv (1) üzleti hatékonyság (1) üzleti modell (4) üzleti stratégia (10) üzleti terv (26) üzleti tervezés (19) üzleti terv befektető meggyőzéséhez (1) üzleti terv készítés (21) üzleti terv minta (9) Üzleti terv sablon (7) validálás (1) vállalkozás fejlesztés (1) vállalkozói banki hitel (1) vállalkozói mentorálás (5) veresenytárs (1) versenytárselemzés (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása